Във Флоренция по Еразъм +

01 Юни 2022
„ За здрави, успешни и щастливи деца в детската градина“, Програма „Еразъм+
От 23 до 28 май, 2022 година учители от ДГ44“В.Терешкова“  участваха в четвърти по ред обучителен курс  по Програма Еразъм +.Мобилността бе проведена във Флоренция, Италия чрез организацията –домакин  Esrasmus Learning Academy. Темата „Стига теория, да играем! Забавни игри за развитие на цялото дете“ събра педагози от Словакия, Испания, Чехия , Кипър, България и страната домакин – Италия.Разгледани бяха следните аспекти : сътрудничество , комуникативни и социални умения , игрово базирано обучение и геймификация, личностно израстване.
Играта понякога се счита за неструктурирана, безцелна дейност, запазена за деца и тийнейджъри, но всъщност има важна образователна стойност. В игрите участниците се проектират във външни дейности, които могат да бъдат използвани, за да ги накарат да разсъждават върху себе си и да повишат самосъзнанието си.
Те трябва да общуват и да си сътрудничат с другите, което допринася за тяхната емоционална и социална интелигентност. Играещите могат да се изразяват творчески, като същевременно спазват общите правила, увеличавайки способността си да се концентрират и саморегулират поведението си.
По време на този курс учителите изпробваха своите умения  да използват игри, които  да насърчат способността за  себеизразяване на деца и ученици, тяхното лично когнитивно, емоционално и социално развитие.Разширяването на опита на педагозите допринася за подобряване на качеството на обучение, възможността да създадат по-сплотена група, взаимно доверие между учител и деца.
В програмата на курса бяха включени още: изразителни игри, включващи разказване на истории, драма и ролеви игри, учещи децата да изразяват себе си и да общуват с другите; релаксиращи игри, които помагат на децата да се съсредоточат върху чувствата си и да растат емоционално.
Графика на курса бе съставен така, че ежедневно да се прави презентация на една или две страни от участващите.Учителите Ж.Стоянова и Д.Чакърова избраха неслучайно денят за представяне на ДГ44 „В.Терешкова“ и България да бъде 24 май.Подариха ръчно изработени сувенири на своите колеги, свързани с грамотността и насърчаване на четенето, представиха системата на работа с деца в своята детска градина и България, отговориха на въпросите на колегите си от другите страни.
Опитът, който е придобит в Италия и споделените идеи от другите участници ще помогне на екипа от педагози на ДГ 44 „В.Терешкова“ да развие умения да проектира  игровите дейности, които провокират спонтанното творчество, да разрешават конфликти и насърчават сътрудничеството в екипа и групата, да управляват и намаляват неравенствата чрез игра.